ROAS Nedir? ROAS Nasıl Hesaplanır?


ROAS(Return On Advertising Spend-Reklam Harcaması Başına Düşen Gelir) özellikle dijital pazarlama sektöründe sıkça tekrarlanan bir sözcük. Adından da anlaşılacağı üzere bir reklam kampanyası için harcadığınız para ile o kampanyadan elde ettiğiniz bürüt gelir miktarı arasındaki ilişkiyi kurmak için kullanılır. Burada bürüt gelir kampanyanın elde ettiği ciro oluyor.

Eğer dijital pazarlama ile uğraşıyorsanız hazırladığınız kampanyalar için birden çok satış kanalı kullanmak istersiniz. Bu kanallara zaman ya da zaman+para yatırımı yaparsınız. Bu sizin ürün tanıtımı için yaptığınız yatırım olarak isimlendirilir.

ROAS


Kampanya kanallarını seçtiniz. Yatırımınızı yaptınız. Acaba kampanyam başarılı oldu mu? Şimdiden sorunun cevabını ROAS hesabı ile öğrenemezsiniz diyebilirim. Çünkü ROAS kampanya başarısını değil kampanya için kullandığını kanala yaptığınız yatırımın getirisini yüzdelik bir oran şeklinde gösterir. Orana bakarak sadece kanaldaki reklam performansını değerlendirebilirsiniz.

ROAS Hesabı Şu Şekilde Yapılır


ROAS =(Ciro / Reklam Harcaması)x100

Örnek;
Bir kampanya düzenlediniz ve bu kampanya tanıtımı için 5000TL harcadınız. Bu kampanya için 3 farklı kanala yatırım yaptınız.
Kanal 1 : Harcanan 1500TL, Ciro 2500TL
Kanal 2 : Harcanan 1000TL, Ciro 2000TL
Kanal 3 : Harcanan 2500TL, Ciro 7000TL

Şimdi hangi kanal daha verimli? Onu Hesaplayalım

Kanal 1 :(2500/1500)x100 = %166,66
Kanal 2 :(2000/1000)x100 = %200
Kanal 3 :(7000/2500)x100 = %280

Görüldüğü gibi ROAS değeri en büyük olan kanal "Kanal 3". O zaman yatırımın büyük bir kısmını bu kanala kaydırmak daha mantıklı olacaktır. Tabi bu sadece kanal performansı. Bir kanalın performansının iyi olması yaptığınız ticaretten kar elde edeceğiniz anlamına gelmiyor her zaman. Bunu da bir sonraki yazıda anlatmaya çalışacağım. Bu yazıda sadece ROAS'ın ne olduğu,  ne işe yaradığı ve nasıl hesaplandığına değinmek istedim. Şimdilik hoşcakalın.




Saygılarımla...
Turgut Arslan

Firefox ile Bir Sitenin TLS Versiyonunu Nasıl Öğrenirsiniz?

TLS (Transport Layer Security), internet üzerinden yapılan iletişimi güvence altına alan bir protokoldür. Bir web sitesinin hangi TLS versiy...