Sayfa Sıralamanızı Yükseltecek 5 SEO Önerisi

Bir web sitesinin varlığını sürdürebilmesi ziyaretçi sayısına bağlıdır. Ziyaretçi alamayan siteler zamanla unutulur, reklam, satış vb. amaçları yerine getirememelerinden dolayı faaliyeti sona erer. İnternet dünyası bu şekilde kapanmış sayısız domaine ait projelerin mezarlarıyla doludur. 

Yayına açılan her sayfa aslında yeni bir projedir. Böylesi yeni projeler için ziyaretçi bulmak önemli bir problemdir. Eğer reklam çalışmaları için yeterli bütçeniz yoksa sitenize ziyaretçi çekmenin en iyi yolu arama motorlarında iyi bir konumda yer edinmekten geçmektedir. Bunun için de iyi bir SEO çalışması yapmalıdır.

Sayfa sıralamasını yükseltecek 5 SEO önerisi

SEO ise her geçen gün değişen ve gelişen bir alandır. Arama motorları sürekli olarak yazılımlarını geliştirirler. Site yöneticileri de bu gelişmelerden olumsuz etkilenmek için mutlaka sitelerindeki SEO çalışmalarını güncellemelidir. SEO esasen web sitesi içeriği için yapılır. Kaliteli içerik, iyi malzeme demektir ve  çalışmalarınızın verimli olabilmesi için bu şarttır. İçeriği oluştururken SEO kurallarını göz önünde bulundurmak sitenizin arama sonuçlarındaki sırasını daha iyi konumlara taşıyabilir.

Google algoritmalarının son yıllarda gösterdiği gelişim, web sitelerinin arama sonuçlarındaki sıralama kriterlerini de içerik kalitesi ve kullanıcı memnuniyetini dikkate alacak şekilde etkilemiştir. Sadece backlink sayısı ve anahtar kelime popülaritesine bağlı SEO çalışmalarının artık bir geçerliliği yoktur. Bu aslında web sitelerine zarar veren bir durum. Ama Google'ın bunu yapmak için geçerli bir sebebi var.

Google temelde arama sonucu hizmeti sunan bir web sitesi. Tek bir amacı var. Dünya genelinde lider arama motoru olarak popülerliğini sürdürmek. Bunun yolu da kullanıcılarını memnun etmekten geçiyor. Yani bir konuda arama yapan ziyaretçilerini ihtiyaçlarını doğru ve güvenli bir şekilde karşılayan sayfalara yönlendirdiklerinden emin olmak istiyorlar. 

Bu durumda size düşen görev hem Google Botlarını içeriğinizin aranan kelime için uygun ve doğru olduğuna ikna etmek, hem de ziyaretçilerinizi kaliteli içeriğinizle memnun etmek. Bu yazımda hem Google hem de ziyaretçi tarafını memnun edebilmenizi sağlayacak birkaç öneri sunuyorum.

Şu 5 öneri sitenizin arama sonuçlarındaki konumunun yükselmesini sağlayabilir.

 1) Anahtar kelime seçimi ve kullanımına özen gösterin.

İçeriğiniz için sadece temel anahtar kelimelere odaklanmayın. Uzun kuyruklu anahtar kelimeler ve arama hacmi görece daha düşük olan diğer önemli anahtar kelimeleri de uygun bağlamlarla metninize ekleyin.

Anahtar kelimeleri metninize eklerken, sanki bir kompozisyon sınavındaymış gibi aynı ifadelerin çok fazla tekrar etmediği; konunun alaka düzeyine uygun bir içeriğin oluşturulmasına dikkat edin. Metninizin anlam bütünlüğü özensiz bir şekilde eklenen SEO anahtar kelimeleri yüzünden bozulmasın.


2) Anahtar kelime fikirleri için sadece araçlara güvenmeyin kendi araştırmanızı yapın.

Aranma hacmi yüksek anahtar kelimeleri bulmak için en iyi yöntem, Google Ads panelindeki Anahtar Kelime Planlayıcı aracını kullanmaktır. Bu araç sayesinde sitenizle alakalı pek çok anahtar kelimeyi tespit edebilir ve sitenize ekleyebilirsiniz. Anahtar kelime eklerken, Google arama sonuçlarında(SERP) gösterilen arama önerilerinden de faydalanabilirsiniz. Bulduğunuz anahtar kelimeleri metninizde kullanmadan önce aranma hacimlerini Anahtar Kelime Planlayıcı üzerinde mutlaka kontrol etmelisiniz.

Anahtar kelimelerin arama sonuçlarında hangi tip sitelerin listelendiğini de göz önünde bulundurun. İncelediğiniz her sonuç(SERP) sayfasında olası rakipleriniz sizleri beklemektedir. Onları iyi analiz edip içeriklerinden yeni anahtar kelimeler bulabilirsiniz.


3) Etkileyici başlıklar tıklama oranınızı arttırır.

Google siteleri arama sonuç sayfalarına yerleştirirken aynı vitrinine ürün koyan bir esnaf gibi davranır. Her bir sonuç sırasının yaklaşık olarak ne kadar tıklama alabileceğini bildiği için konumuna göre yeterince tıklama almayan içeriklerin zamanla sıralamalarını düşürür.

Arama sonuçlarında daha alt sıralarda çıkmaya başlarsınız ve siteniz trafik kaybetmeye başlar. Bu yüzden içeriğiniz için belirleyeceğiniz başlığın dikkat çekici ve davetkar olması gerekiyor. Google'ı sayfalarınızı birer ürün gibi vitrinine koyan böyle bir esnafmış gibi düşünün. Satılmayan ürünü vitrinde boşuna yer işgal etmesin diye arka raflara atacaktır. Yani arama sonuçlarında kendisine verilen konumdan yeterince tıklama alamayan sayfalar sıralama kaybedeceklerdir.. Google'ın arama sonuçlarını sıralarken izlediği yollardan birisi de budur.


4) Ziyaretçinizi mutlu edin.

Başlık(title) alanına cezbedici bir başlık girdiniz. Anahtar kelimeleri de belirlediniz. Bir sonraki adım ziyaretçinizin tatmini olmalıdır. Arama sonuçlarındaki başlığın vadettiği bilgiyi ziyaretçiyi çok sıkmadan tam olarak verin.

Sadece anahtar kelime yığılı bir sayfada anlamsız cümleler içinde boğulmalarına izin vermeyin. İnsanlar anlamadıkları sayfayı hemen terk ederler. Eğer başlıkta belirttiğiniz konuyu güzel bir şekilde sunarsanız. Aynı kişilerin sayfayı tekrar tekrar ziyaret ettiğini de görürsünüz. Bu yaklaşım hemen çıkma oranının(bounce rate) da düşmesini sağlar.


5) İçeriğiniz okunaklı olmalı.

Bir lokanta düşünün. Masalar intizamlı ve birbirlerinden yeterince uzak. Gerekli mahremiyeti ve ferahlığı sağlıyor. Böyle bir yerde daha rahat yemek yer ve rahatsız edilmeden sevdiklerinizle vakit geçirebilirsiniz. Ziyaretçilerinizi de lokantaya gelen müşteriler gibi düşünün. Onların da içeriğinizden faydalanabilmeleri sayfa düzeninin paragraf yoğunluğunun iyi ayarlanması gerekir.


Metnin okunabilirliğini bu yoğunluk oranı belirler. Yani sayfadaki metinin kalitesi kadar içeriğinin kolayca okunabilmesi de önemli. Metinlerinizi büyük paragraflar halinde sunmayın. Onları 2 ya da 3 satırlı parçalara bölün. Bazı konularda bütünlük açısından bu sayıyı artırabilirsiniz. Metnin genelinin bu kurala uymasını sağlayın. Paragraflar arasında yeterince boşluk bulunsun. Kullanıcıya Orhun Yazıtlarını okuyormuş izlenimi vermeyin.


Özetle

Tüm bu anlattıklarımın ortak noktası kullanıcı deneyimidir. Kullanıcılarınıza adeta sevdiğiniz misafirleri ağırlar gibi davranın. Onlara iyi birer deneyim yaşatıp mutlu bir şekilde ayrılmalarını sağlayın. İhtiyaçlarını karşılayın. Onları sıkmayın rahatsız etmeyin. Etkileşimi zorlaştıracak uygulamalardan kaçının. Eğer iyi bir deneyim yaşatırsanız, ziyaretçilerinizin sayfanızı yer imlerine kaydedip tekrar tekrar ziyaret etmelerini ve Whatsapp, Instagram gibi ortamlarda paylaşarak yeni ziyaretçileri sayfanıza yönlendirmelerini bile sağlayabilirsiniz. Unutmayın yaşamımız deneyimlerden ibaret. Ve bir insan için iyi bir hatıra veya deneyimden daha değerli bir şey yoktur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Javascript Kopyalama Kodu

Javascript ile veriyi bir alt satıra nasıl yazdırabiliriz?

JavaScript ile Mesai Sayacı