Yaptığınız SEO Çalışması Ne Zaman Etkisini Gösterir?

Sitem İçin Yaptığım SEO Çalışması Ne Zaman Etkisini Gösterir?

"SEO ne zaman etkisini gösterir?" Her internet yatırımcısının kafasını kurcalayan bir soru. Web Sitesi açmak aslında başlı başına bir girişim. Her girişimci gibi siz de geri dönüş ne zaman olacak diye beklemeye başlarsınız. Tabii ki bir yatırımcı olarak bunu bilmek hakkınız.

Bir web sitesine SEO yaptırmak aslında zamana yayılan bir iştir. Gerçekten zaman emek ve sabır ister. Özellikle Google'ın Panda ve Penguen güncellemelerinden sonra artık çok daha dikkatli olunması gereken bir çalışma. Eskiden olduğu gibi anahtar kelimelere yüklenerek ya da Allah ne verdiyse deyip bilinçsizce back link almak SEO çalışmalarının en büyük hatalarından sadece birkaçı. Bu yüzden SEO yaptırırken acele edilmemesi gerektiği ve bilinçli davranılması lazım geldiği unutulmamalı.

SEO


Bu kadar lakırdıdan sonra  "peki SEO ne kadar sürer? Kaç ayda sonuç alırız?"  sorularına cevap verelim;

Bu soruyu cevaplamak için öncelikle "İyi bir SEO'cu ne yapar?" onu öğrenelim.

Gerçekten iyi niyetli ve kaliteli bir arkadaşla ya da firmayla çalışmaya başladığınızda ilk olarak sizden şirketinizi ve/veya internet sitenizin var olma amacı nedir? hangi hizmetleri vermektedir? İstenen hedefler nelerdir? benzeri sorular sorarak tanıtmanızı isteyecektir.Ardından web sitenizin iç yapısı ve internetteki bilinirliği ile ilgili ayrıntılı bir analiz yapacaktır.

Bununla beraber rakiplerinizin  piyasadaki konumları ve etkinlikleri, internette yaptıkları yatırımları ve çalışmaları hakkında bilgiler toplayacak ve analiz edecektir. Eğer SEO için iyi bir ajansla anlaşırsanız tüm bu çalışmalar hakkında ayrıntılı bir raporu bir ay içinde size sunarlar. Tek kişi ile anlaştıysanız bu süre bir ay daha uzayabilir.

Sonrasında site içinde SEO çalışmaları yapılmaya başlanır.Anahtar kelimelerin belirlenmesi içerikleriin orijinal hale getirilmesi, SEO'ya uygun hale getirilmesi,title-description düzenlemeleri, Google Analytics, Webmaster Tools ve diğer arama motoru optimizasyonlarının yapılması da (2000 sayfalık bir site için) en az iki ay kadar sürer.

Off-page SEO denen site dışı SEO faaliyetleri yani backlink alımı sosyal medya platformlarının düzenlenmesi ve facebook,twitter,pinterest gibi sosyal mecralarda bir takipçi kitlesinin oluşturulması da bir 6 ay kadar sürer. Bu arada site içi yaptığınız SEO çalışmaları etkisini göstermeye başlamıştır. Varsa AntiSEO faaliyetlerinin bertaraf edilmesi bir ay kadar gecikme yaşatabilir.

Tüm bunların haricinde SEO çalışmalarını yavaşlatan büyük bir etmen vardır. O da sitenin altyapısı yani yazılım kısmı. SEO'da yükselmek için sunucularınızın hızlı olması şart. Web sitenizin yazılımı da bu hedef doğrultusunda site hızını ve SEO düzenlemelerini destekleyecek yönde geliştirilmelidir. Yazılım düzenlemeleri için de en az üç ayı bu hesabın içine katmanız gerekir.

Yani kaliteli bir SEO çalışması yapıp arama sonuçlarında ilk sayfada olabilmek için en azından 12 Ay gibi bir süreye ihtiyacınız var. Bu süre sitenizin yaşına, alt yapsınının esnekliğine ve çalışanların verimine göre değişebilir.

Ancak şunu unutmayın hiçbir SEO'cu size ilk sayfayı garanti edemez. Ancak sıralamalarda gelişme ve günlük oturum sayısında artış sağlama gibi mantıklı vaatler değerlendirilebilir.

Saygılarımla...
Turgut Arslan

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ROAS Nedir? ROAS Nasıl Hesaplanır?

Javascript Kopyalama Kodu

JavaScript ile TC No Üretelim